Dzisiaj pyszny pomysł na botwinkę ! Pożywna zupa z botwinką i warzywami na odżywczym mleku kokosowym :-) Jest szybka i łatwa w przygotowaniu dlatego polecam szczególnie na letnie dni. Składniki (na garnek 2,5 - 3,0 l, wychodzi ok 4-5 porcji):
bulion warzywny lub mięsno- warzywny - ok 1,5 l mleko kokosowe 250 ml (1 szklanka) ziemniaki 4 szt. szalotka 1 mała sztuka 1 ząbek czosnku 2 marchewki botwinka 2 garście ciecierzyca (świeża lub z puszki) ok 250 g oliwa z oliwek 2-3 łyżki przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy, zioła włoskie, opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do dekoracji Przygotowanie: w garnku rozgrzewamy oliwę wraz z przyprawami, dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i zalewamy bulionem. Dusimy przez ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę mleka kokosowego, posiekaną botwinkę oraz ciecierzycę. Gotujemy przez chwilę i doprawiamy według upodobania. Gotowe ! Smacznego :-) *ciecierzyca do zupy może być z puszki lub surowa, wcześniej namoczona. Zupa jest idealna na obiad lub kolację. 1 talerz tej zupy to ok 400 kcal, dlatego może stanowić pełnowartościowy posiłek.
0 Komentarze
|
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|