Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Leczenie celiakii i  nietolerancji  glutenu bez diety... Czy to możliwe  ?

7/2/2017

0 Komentarze

 
​Wielu chorych z niecierpliwością czeka na nowe metody leczenia celiakii, które nie wymagałyby przestrzegania ścisłej diety. Nad wieloma rozwiązaniami pracują naukowcy, którzy chcą stworzyć alternatywne metody leczenia- czy możemy oczekiwać przełomu w leczeniu celiakii i nietolerancji glutenu? 
Obraz
Jeżeli zostanie stworzona nowa metoda leczenia celiakii powinna ona spełniać te same cele co stosowanie diety bezglutenowej, zatem nie powinna powodować nasilenia objawów choroby, a powinna pozytywnie wpływać na: jakość życia pacjentów, normalizację stężenia przeciwciał charakterystycznych dla celiakii, regenerację uszkodzonych tkanek, utrzymanie remisji bez dodatkowego wspomagania dietą oraz zapobieganie powstawania powikłań. 

Niestety dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń a same produkty bezglutenowe, dostępne na rynku, nie są produktami wartościowymi pod względem odżywczym. Często produkty te mają długi termin przydatności do spożycia, a co się z tym wiąże produkty te zawierają dużo więcej środków konserwujących, które mogą negatywnie wpływać na skład mikroflory jelitowej pacjentów. Dodatkowo produkty bezglutenowe nie są tak powszechnie dostępne w mniejszych miejscowościach. Wielu pacjentów skarży się również, że ma problem z zaangażowaniem rodziny we wspieraniu leczenia, czyli stosowania odpowiedniej diety. 

Jak działa gluten u pacjenta z celiakią ? 
Należy podkreślić, że gluten jest BIAŁKIEM, który negatywnie wpływa na funkcjonowanie flory jelitowej, przez co zmienia się jej skład mikrobiologiczny i prowadzi to do powstania dysbiozy. Ponadto działanie glutenu aktywuje odpowiedź zapalną układu immunologicznego związanego z jelitami, a co za tym idzie może rozwinąć się zespół jelita nadwrażliwego lub przesiąkliwego. 
Poszukiwanie alternatywy dla diety bezglutenowej ... 

MODYFIKACJA GLUTENU: 
Nie cały gluten jest odpowiedzialny za negatywne działanie na układ pokarmowy pacjentów z celiakią czy nietolerancją glutenu. Immunizującą i toksyczną składową glutenu jest jego 33-aminokwasowy fragment oznaczony jako 57-89 w regionie N alfa- gliadyny. Ten peptyd jest oporny na działanie enzymów trawiennych, jest efektywnie wychwytywany i wiązany przez komórki układu HLA-DQ2. Propozycją jest zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych zbóż glutenowych oraz użycie starych odmian pszenicy- orkiszu. Korzystanie z antycznych odmian pszenicy ma sens dla osób z nadwrażliwością na gluten, natomiast nie jest to dobra informacja dla pacjentów z celiakią.
Na czym polega ta metoda... Genom współczesnej pszenicy oznaczony jako DD, jest najbardziej immunogenny dla osób z celiakią. Podczas eksperymentów zostaje wyłączony genom heksaploidalny AABBDD, który charakteryzuje współczesną pszenicę, bez którego nie jest możliwe wytworzenie najbardziej immunizującej gamma- gliadyny. Orkisz nie posiada takiego genomu, dlatego nie wytwarza tej gliadyny. 

ENZYMY: 
Gluten jest oporny na działanie ludzkich enzymów (proteaz), które trawią białka. Pepsyna i proteaza trzustkowa nie potrafią rozkładać glutenu w przewodzie pokarmowym, ale bardzo dobrze trawią gluten proteazy bakteryjne lub te pochodzące od grzybów. Badane są dwa sposoby wykorzystania obcych gatunkowo proteaz: podawanie ich do jelit pacjentów lub wykorzystywanie ich w produkcji żywności. Niestety proteazy bakteryjne ulegają dezaktywacji w niskim pH żołądka, dlatego naukowcy muszą zastanowić się nad formą podania enzymu i składu proteaz. 
Co ciekawe... niektóre szczepy bakterii wywołujących fermentacje potrafią rozłożyć i zredukować zawartość glutenu w mące pszennej do wartości 10 ppm (L. alimentarius 15M, L. brevis 14G i inne). 

LEKI: 
Leki uniemożliwiające zrywanie połączeń międzykomórkowych, które hamują rozszczelnianie bariery jelitowej. Kończą się badania drugiej fazy nad lekiem o nazwie AT-1001. Jak do tej pory lek jest dobrze tolerowany przez pacjentów, redukuje dysfunkcję bariery jelitowej i działa przeciwzapalnie, zmniejszając objawy ze strony układu pokarmowego. 

SZCZEPIENIA- ROBAKI- BAKTERIE 
Naukowcy próbują różnymi sposobami zwiększyć tolerancję glutenu u chorych na celiakię lub u pacjentów z nietolerancją glutenu. 
Zastosowanie specjalnych szczepionek po to aby "odczulić" organizm. Obecnie testowana jest szczepionka Nexvax2. 
Robaki ? Tak.., dokładniej larwy nicienia w wyniku czego u pacjentów poddanych eksperymentowi uzyskano poprawę i redukcję pro-zapalnych cytokin. Przekierowanie odpowiedzi układu immunologicznego na innego wroga czyli na pasożyty i w ten sposób zmniejszenie procesów zapalnych związanych z nietolerancją glutenu. Wprowadzenie probiotyków, aby ogólnie poprawić funkcjonowanie mikroflory jelitowej, w nadziei że ich działanie zbuduje odporność na gluten. Podanie szczepów L.fermentum i B. lactis zmniejsza uszkodzenie komórek przez gluten. 
​
POLIMERY WIĄŻĄCE GLUTEN 
Podczas posiłku gdy jednocześnie z produktami glutenowymi spożyjemy odpowiedni polimer nie spowoduje objawów ze strony układu pokarmowego, ponieważ gluten zostanie wcześniej rozłożony. Niestety w tej metodzie nie zostały przeprowadzone badania z udziałem ludzi, jedynie badania na zwierzętach. 
0 Komentarze

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt