Dna moczanowa inaczej skaza moczanowa lub podagra, to rodzaj zapalenia stawów spowodowany nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia > 7 mg/dl), jako wynik zaburzeń przemiany materii, a dokładniej nieprawidłowości katabolizmu puryn. Celem leczenia dietetycznego jest trwałe obniżenie stężenia kwasu moczowego, poprzez obniżenie podaży produktów spożywczych bogatych w związki purynowe. Zwiększone wydzielanie kwasu moczowego jest najczęściej uwarunkowane genetycznie, ale może także wystąpić w wyniku stosowania diety bogatej w puryny i/lub fruktozę, a także działania alkoholu. Podstawowe zalecenia dotyczące stosowania prawidłowej diety: - wyeliminowanie z diety pokarmów bogatych w związki purynowe - regularne przyjmowanie posiłków - ostatni posiłek powinien być spożyty na 4 h przed snem, w nocy zwiększa się bowiem ilość zatrzymywanego o organizmie kwasu moczowego. Wraz z rozwojem dny moczanowej obserwuje się wzrost zachorowań na: otyłość, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową, zespół metaboliczny, czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD). ProdCzego nie jeść przy dnie moczanowej ? - ograniczenie jedzenia ryb, takich jak: łosoś, makrela, szczupak, sola, szprotki wędzone, karp, sardynki, śledzie, krewetki - ograniczenie jedzenia mięsa, podrobów, sosów i wywarów mięsnych (max do 50 g/dzień lub do 150 g/na 3 dni), jeśli przygotowujesz mięso gotuj je w dużej ilości wody - niewskazane są duże ilości warzyw takich jak: groch, fasola, soczewica, groszek, szczaw, szpinak, rabarbar i inne (warto zwrócić się o pomoc do dietetyka, który tak przeliczy zawartość kwasu moczowego w diecie, że małe porcje niektórych produktów będą dozwolone) - unikać grzybów: pieczarki, boczniaki, prawdziwki - unikać picia dużych ilości kawy, kakao i mocnej herbaty - z nabiału należy wykluczyć sery topione, tłusty ser twarogowy - nie wskazane są wyroby mięsne wysokoprzetworzone: parówki, frankfurterki, szynka, kaszanka - ogranicz w diecie jedzenie konserw, marynatów, ostrych przypraw, pieprzu, musztardy i czekolady - nie należy spożywać rosołów, bulionów mięsnych i rybnych, unikać zasmażek i potraw podprawianych zawiesiną z mąki i mleka Produkty dozwolone w dnie moczanowej:
- należy pić co najmniej 8- 10 szklanek wody na dzień (2-3 l/d). Zalecana jest woda mineralna alkaliczna (Zuber, Primavera) lub słaba herbata, herbaty ziołowe lub owocowe, soki warzywne i owocowe (najwyżej 1 szklanka /dzień). Picie płynów powinno być równomiernie rozłożone przez cały dzień, aby utrzymać pH moczu w granicach 6,5-7,0 - tłuszcze należy ograniczyć do połowy zalecanej normy, a w okresie napadów dny wprowadzenie diety bezmięsnej - zalecana jest dieta mleczno- jajeczno - wegetariańska, odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości witamin i składników mineralnych - zmniejsza się wtedy krystalizacja kwasu moczowego - większość pacjentów z dną to pacjenci otyli. Warto wprowadzić dietę odchudzającą ale gubienie zbędnych kilogramów nie może być zbyt gwałtowne ze względu na możliwe ataki dny - głodówki w leczeniu dny są zabronione, ponieważ wiążą się z wydzielaniem ciał ketonowych i ketozą, co zwiększa ryzyko napadu dny
0 Komentarze
Soki to naturalne produkty, które powinny być otrzymywane wyłącznie ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw i owoców. Otrzymuje się je przez tłoczenie soku z miazgi lub mechaniczne przetarcie. Zabronione jest dodawanie do soków barwników i substancji konserwujących, jak również sztucznych aromatów, innych niż pochodzących z owoców i warzyw, z których sok został wyprodukowany. Czym różnią się soki od nektaru i napoju ? SOK- produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców, z których jest otrzymany. Do soku owocowego można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Zabronione jest dodawanie barwników, konserwantów oraz aromatów innych niż uzyskanych w procesie zagęszczania. Soki można wzbogacać w witaminy. W 2013 r. roku Parlament Europejski podjął decyzję o wprowadzeniu zakazu dodatku cukru do soków owocowych, co usankcjonowało powszechną praktykę. W Polsce praktycznie wszystkie soki owocowe są bez dodatku cukru. NEKTAR- jest to sok z dodatkiem wody, cukru, miodu lub w wersji "light"- gdzie dodawane są słodziki lub inne substancje słodzące. Nektary mogą być produkowane z różnych rodzajów owoców, natomiast najczęściej są produkowane z owoców z których trudno pozyskać sok lub z owoców które charakteryzują się zbyt cierpkim i kwaśnym smakiem. Maksymalna ilość cukru dodanego do nektaru nie może przekraczać 20% całkowitej masy produktu. Można również dodawać kwas cytrynowy i dodatki wzbogacające, jak witaminy i sole mineralne. NAPOJE- według definicji GUS muszą zawierać min. 20% dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego. Są one w większości pasteryzowane. Do wszystkich rodzajów napojów można dodawać dodatki, które intensyfikują smak, aromat i wzbogacają. Czy soki są barwione i konserwowane ? Zgodnie z prawem polskim zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników oraz aromatów innych niż z owoców i warzyw, z których sok jest wyprodukowany. Do wszystkich soków można dodawać witaminy i sole mineralne, a do soków warzywnych - sól, cukier, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Zabronione dodawanie jest do soków 100% jakichkolwiek cukrów- od 2013 roku. Dodawanie cukru czy syropu glukozowo- fruktozowego do soków- jak to wygląda w praktyce ? Polskie i unijne przepisy mówią, że wszystkie soki owocowe wprowadzane do obrotu nie mogą zawierać dodatku żadnych cukrów. Zawierają tylko cukry naturalne występujące w owocach. UWAGA! Pod sok może się czasem podszyć napój bądź nektar. Wystarczy dla zmyłki użyć sloganu typu "100% smaku" albo "100% witaminy C". Nie zapominajmy, że soki jednocześnie źródłem kalorii: 100 ml soku owocowego zawiera 40 kcal, napój cola - 42 kcal , tonic 36 kcal, a mleko 3,2 % - 60 kcal. Soki dla dzieci w reklamach przedstawia się jako bardzo zdrowe, dostarczające pociechom potrzebnych witamin i minerałów. To też zostało poddane w wątpliwość przez ekspertów. Jakiś czas temu głośno było o sprawie "Kubusia Play" - rodzice dziwili się, że nie zamarza nawet przy temperaturze minus 8 stopni Celsjusza. A to za sprawą syropu fluktozo-glukozowego, obecnego zresztą w większości tego typu napojów. Patrzmy więc uważnie i nie dajmy się oszukać. Zwracajmy też uwagę na skład produktów, które kupujemy. Wartość odżywcza soków Soki pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Średnio cukry stanowią około 10% masy soku owocowego, a jego przeciętna wartość energetyczna wynosi 40 kcal/100 ml. Soki warzywne ze względu na mniejszą zawartość cukru są około dwukrotnie mniej kaloryczne. Prawdziwy 100% sok (najlepiej świeżo wyciskany, nie pasteryzowany) zawiera: witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, w zależności od rodzaju surowca z którego sok został wyprodukowany. Soki z winogron, borówki, jeżyn, bananów, brzoskwiń, pomarańczy żurawin, marchwi i pomidorów zawierają witaminę K. Większość soków owocowych i warzywnych zawiera również witaminy z grupy B. Błonnik zawarty jest głównie w sokach, które zawierają miąższ z owoców lub warzyw, czyli w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. Mogą zawierać także antyoksydanty, jak: polifenole, karotenoidy, flawonoidy. Proces pasteryzacji powoduje straty witamin w sokach. Podobnie Ile soku można wypić dziennie ? WHO zaleca spożywanie minimum 400- 500 g owoców i warzyw dziennie, w 5 porcjach. Jedną z tych porcji może być szklanka soku - około 200 ml. Pamiętajmy aby był to sok naturalny, bez dodatków cukru i innych substancji. Czytajmy etykiety. Osobom na diecie redukcyjnej zaleca się picie soków warzywnych, zamiast owocowych. Podobnie pacjentom z cukrzycą, stłuszczeniem wątroby czy podwyższonym stężeniem trglicerydów. PAMIĘTAJMY !
Na opakowaniu soku musi znaleźć się informacja czy został on otrzymany z soku zagęszczonego. - nie kupujmy takich soków. Na opakowaniu nektaru musi być podana minimalna % zawartość wsadu owocowego/ warzywnego w produkcie. Nektar to nie sok ! |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|