Doniesienia naukowe oraz doświadczenia dietetyków klinicznych wskazują, że zmiany w diecie dopasowane indywidualnie dla danego pacjenta, w oparciu o aktualne badania laboratoryjne mają korzystny wpływ na zachowanie pacjentów.
Autorzy licznych badań naukowych wskazują, że zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego, przerost mikroflory mającej działanie chorobotwórcze, nieprawidłowe funkcjonowanie bariery jelitowej oraz występowanie nadwrażliwości pokarmowych mogą występować u wielu pacjentów z autyzmem. Produkty spożywcze, które najczęściej wywołują nadwrażliwość pokarmową u pacjentów z autyzmem: - gluten, - mleko krowie, - soja, - jaja, - drożdże. *należy zaznaczyć, że u każdego pacjenta mogą występować inne nietolerancje pokarmowe, a każde wykluczenie grupy produktów spożywczych z diety powinno być skonsultowane z dietetykiem, w celu zbilansowania diety szczególnie dla dziecka, które rośnie i rozwija się. W badaniach przeprowadzonych przez Shattock'a i wsp. stwierdzono, że stan dzieci autystycznych poprawia się po wprowadzeniu diety. Zaznaczono fakt, że objawy wracały u tych pacjentów którzy wrócili do wykluczonych produktów spożywczych.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|