Najczęściej popełniany błąd w doborze suplementacji u pacjentów z cukrzycą polega na poszukiwaniu preparatów, które obniżają poziom glukozy we krwi. z reguły stosuje się preparaty zawierające chrom trójwartościowy, który pomaga także zmniejszyć łaknienie. Należy pamiętać, że nieprawidłowo zbilansowana dieta cukrzycowa może nie dostarczać odpowiedniej ilości składników odpowiedzialnych za stan skóry, włosów i kości, a także odporność organizmu i zdolność zapamiętywania oraz stałe uczucie zmęczenia.
Najczęstszym powikłaniem cukrzycy jest retinopatia (problemy ze wzrokiem). Za ochronę narządu wzroku odpowiada luteina. Jej stężenie w surowicy krwi może być niewystarczające szczególnie u pacjentów otyłych i palaczy, jej stężenie zmniejsza się również wraz z wiekiem. Neuropatia cukrzycowa to kolejne, częste powikłanie cukrzycy. W leczeniu i zapobieganiu neuropatii cukrzycowej stosowany jest kwas alfa-liponowy. Hamuje on procesy degradacyjne zachodzące w układzie nerwowym i poprawia funkcjonowanie neuronów. Jest skutecznym antyutleniaczem oraz zmniejsza odporność tkanek na insulinę. Pacjenci z cukrzycą powinni szczególnie dbać o zawartość w codziennej diecie witamin i składników mineralnych o działaniu antyoksydacyjnym. Do najbardziej znanych przeciwutleniaczy zaliczyć można: witaminy E i C oraz selen, a także cynk i magnez. Należy zapewnić prawidłową podaż składników odżywczych wspomagających stan zębów, kości i włosów (witamina D, wapń, magnez, mangan). Odporność wzmocnią cynk, selen, witamina C i kwas foliowy.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|