W ocenie stanu odżywienia pomocne są wskaźniki, które w łatwy i szybki sposób określą czy występuje u Ciebie nadwaga lub otyłość. Należy pamiętać, że nadwaga i otyłość to dwa różne pojęcia. Osoba z nadmierną masą ciała nie musi być jeszcze otyła, a mieć nadwagę która alarmuje aby zadbać o swoje zdrowie.Żeby dobrać odpowiedni dla siebie program żywieniowy, najpierw oceń swoją masę ciała. W tym celu będą Ci potrzebne następujące parametry:
- wzrost [cm] - masa ciała [kg] - obwód pasa [cm] Najpopularniejszym wskaźnikiem oceniającym naszą masę ciała jest wskaźnik BMI (Body Mass Index). Wyznaczając wartość tego wskaźnika korzystamy ze wzoru: BMI= masa ciała [kg] / (wzrost [m])2 [kg/m2] Prawidłowy zakres tego wskaźnika mieści się w przedziale 18,5 – 24,9 kg/m2 Nadwagę diagnozujemy gdy wartości BMI mieszą się w przedziale 25,0 – 29,9 kg/m2 Otyłość określamy gdy BMI wynosi powyżej 30,0 kg/m2 Obwód pasa zmierzony za pomocą centymetra jest bardzo dobrym wskaźnikiem określającym czy występuje u nas otyłość brzuszna (wisceralna). Jest to szczególnie niebezpieczny rodzaj otyłości ze względu na gromadzącą się tkankę tłuszczową w okolicach brzucha, która jest aktywna metabolicznie. Nadmiar tej tkanki tłuszczowej zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo- naczyniowych i cukrzycy typu 2. Obwód pasa powyżej 80 cm u kobiet i powyżej 94 cm u mężczyzn może wskazywać na ryzyko wystąpienia otyłości brzusznej.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|