Cukrzyca w ciąży to nie dramat... zwykle wystarczy odpowiednia dieta, aby wszystko było w porządku. Ale pamiętaj ! ! ! Dieta w cukrzycy ciążowej wymaga zdyscyplinowania, by utrzymać stężenie glukozy we krwi w normie. Jadłospis kobiety ciężarnej z cukrzycą powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Istota diety cukrzycowej w ciąży opiera się na zachowaniu właściwej kaloryczności posiłków, na regularnym spożywaniu pokarmu i na doborze produktów wysokiej jakości. Właściwe leczenie cukrzycy u kobiety w okresie ciąży ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia jej dziecka. W zależności od tego, kiedy u pacjentki zdiagnozowano cukrzycę, możemy mieć do czynienia z cukrzycą przedciążową lub z cukrzycą ciążową, które wymagają odmiennego postępowania. Pierwsza z nich to cukrzyca przedciążowa, czyli cukrzyca typu 1 lub cukrzyca typu 2 u kobiety w ciąży, która została rozpoznana jeszcze przed ciążą. Druga to tak zwana cukrzyca ciążowa. Jest to hiperglikemia, która po raz pierwszy została wykryta w czasie ciąży, po wykonaniu testu OGTT. Ujawnienie się tej postaci cukrzycy wiąże się z tym, że podczas ciąży dochodzi do wzrostu stężenia hormonów. Jak diagnozujemy cukrzycę ciążową ? Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Na jego podstawie wykonywane są pomiary stężeń glukozy we krwi. Pierwszy pomiar wykonywany jest na czczo, następnie pijemy roztwór glukozy (na czczo) i wykonywane są 2 pomiary: pierwszy po 1h od wypicia glukozy oraz drugi po 2h. Na wynik zwykle trzeba poczekać dlatego, że do pomiarów pobierana jest krew żylna. Po otrzymaniu wyników to lekarz prowadzący (nikt inny ! ) ocenia stężenia glukozy i na ich podstawie diagnozuje stan pacjentki. W przypadku diagnozy cukrzycy ciążowej pacjentka powinna zostać skierowana do diabetologa oraz do dietetyka. Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu stan przedcukrzycowy w ciąży lub cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów: stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l) stężenie glukozy po 60 minutach ≥ 180 mg/dl (10,0 mmol/l) stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l) Konsekwencje nie leczenia cukrzycy ciążowej: Organizm dziecka w odpowiedzi na zbyt wysoki poziom glukozy musi produkować więcej insuliny. Insulina nadmiar glukozy zamienia w tkankę tłuszczową, która gromadzi się w ciele rozwijającego się dziecka. Prowadzi to do rozwoju makrosomii u dziecka, czyli nadmiernej masy ciała dla danego wieku płodowego (masa dziecka przekracza 4200 g u kobiety o przeciętnym wzroście lub gdy różnica obwodu brzuszka i obwodu główki przekracza 4 cm). Wady rozwojowe kojarzone z cukrzycą w ciąży to między innymi: wady serca wady ośrodkowego układu nerwowego wady nerek i układu moczowego wady narządu ruchu Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może być także przyczyną poronień. Zwłaszcza gdy poziom cukru we krwi przekracza przewlekle 180 mg/dl. Produkty niewskazane w cukrzycy ciążowej: - cukier, miód, dżemy, słodycze, lody na śmietanie, chałwa - tłuste mleko i jego przetwory, śmietana, tłuste żółte sery - majonez - tłuste mięsa i wędliny, z dodatkiem substancji konserwujących - pieczywo jasne i pieczywo słodzone (drożdżówki, rogaliki, ciasteczka) - owoce suszone: rodzynki, figi, daktyle, banany, śliwki - słodkie soki, słodzone napoje - jogurty i serki owocowe, dodatkowo dosładzane Nie zapominaj o aktywności fizycznej
Odpowiednie zwiększenie aktywności fizycznej w ciąży również może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jednak zanim zdecydujesz się na nową aktywność fizyczną, skonsultuj ją z lekarzem prowadzącym ciążę.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|