Jesteś w trakcie rozszerzania diety Twojego dziecka? Zastanawiasz się jak wykorzystać dary jesieni i przygotować coś co będzie alternatywą dla "słoiczków sklepowych" ? Mam dla Ciebie przepis na pyszny mus dyniowo- jabłkowy, bez cukru i konserwantów, przygotowywany w domu. Ten przepis podsunęła mi moja Mama, która zastanawiając się jak wykorzystać warzywa i owoce, które wyjątkowo obrodziły w ogrodzie, postanowiła przygotować zapasy "słoiczkowe" dla swoich pierwszych wnuków. Dając to co najlepsze, bez konserwantów i cukru, a co najważniejsze przygotowane z warzyw i owoców, które nie były pryskane. Składniki:
świeża dynia 1 jabłko 2 krople oliwy 100 ml wody Przygotowanie: Jabłko obieramy wykrawamy gniazda i kroimy w kostkę wraz z dynią wkładamy do rondelka wlewamy 100 ml źródlanej bądź przegotowanej wody i gotujemy 20 min. Następnie blendujemy na mus dodając 2 krople oleju. W ten sam sposób mus możemy przygotować na parze zamiast gotując, lub wcześniej upiec dynię i jabłka- wtedy będą bardziej aromatyczne. Mus wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Wskazówki: Dla starszych dzieci i dorosłych możemy użyć aromatycznych przypraw, takich jak cynamon lub imbir. Mus będzie idealny jako deser dla Maluszka, lub do kanapek. Można go też wykorzystać jako dodatek do gofrów, placuszków czy naleśników.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|