Najnowsze zalecenia American Academy of Pediatrics dotyczą spożycia soków przez noworodki, dzieci i młodzież. Sok owocowy jest sprzedawany jako zdrowe, naturalne źródło witamin, a w niektórych przypadkach również wapnia. Ze względu na słodki smak soku, dzieci łatwo i z chęcią sięgają po soki. Pomimo, że nadmierna konsumpcja soku ma pewne korzyści, ma również potencjalne niekorzystne efekty. Wysoka zawartość cukru w soku przyczynia się do zwiększenia spożycia kalorii i ryzyka próchnicy zębów. Ponadto brak białka i błonnika w soku może predysponować do niewłaściwego przyrostu masy ciała. Aby określić nazwę soku owocowego, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków definiuje go jako produkt składający się w 100% z naturalnego soku owocowego. W przypadku soków przygotowanych z koncentratu, etykieta musi zawierać informację, że produkt jest odtworzony z koncentratu. Każdy napój stanowiący mniej niż 100% soków owocowych musi zawierać wykaz procentowy poszczególnych składników produktu, a napój musi zawierać określenie opisowe, takie jak "napój" lub "koktajl". Napoje zawierają zwykle od 10% do 99% soku owocowego i dodawane substancje słodzące, wzmacniacze smaku, oraz inne dodatki takie jak witamina C lub wapń. Te składniki muszą być wymienione na etykiecie zgodnie z przepisami Food and Drug Administration- FDA. Woda stanowi przeważający składnik soku owocowego. Najbardziej powszechnymi substancjami odżywczymi w soku są węglowodany, w tym sacharoza, fruktoza, glukoza i sorbitol. Stężenie węglowodanów zmienia się od 11 g (0,44 kcal / ml) do> 16 g (0,64 kcal / ml). Dla przykładu: mleko ludzkie i standardowe preparaty do żywienia niemowląt mają stężenie węglowodanów 7 g%. Niektórzy producenci wytwarzają soki przeznaczone tylko dla niemowląt. Soki te nie zawierają siarczynów ani innych cukrów i są droższe niż zwykłe soki owocowe. ZALECENIA Sok nie powinien być wprowadzany do diety niemowląt przed 12 miesiącem życia. Spożycie soku powinno wynosić co najwyżej 120 ml dziennie u dzieci w wieku od 1 do 3 lat i od 120 do 180 mli dziennie u dzieci w wieku od 4 do 6 lat. Dla dzieci w wieku od 7 do 18 lat, spożycie soku powinno być ograniczone do 250 ml. Niemowlętom soki nie powinny być podawane z butelek lub łatwo przewożących przykrytych kubków, które pozwalają na spożywanie soku przez cały dzień. Niemowlęta nie powinny pić soków i napojów przed snem. Dzieci powinny być zachęcane do spożywania całych owoców w celu zaspokojenia ich zalecanego dziennego spożycia, ze względu na znaczną zawartość błonnika i dłuższego czasu spożycia tych samych kcal podczas spożywania całego owocu, w porównaniu z sokiem owocowym. Należy unikać soku grejpfrutowego u dzieci przyjmujących leki, które są metabolizowane przez CYP3A4. W ocenie dzieci z niedożywieniem (nadmierne odżywianie i niedożywienie), dietetyk powinien dokładnie określić ilości spożywanego soku dziennie. W ocenie zdrowia dzieci z przewlekłą biegunką, nadmiernymi wzdęciami i bólem brzucha dietetyk powinien dokładnie określić ilość spożytego soku. Oceniając ryzyko próchnicy zębów, dietetycy i pediatrzy powinni regularnie omawiać związek między spożywaniem nadmiernych ilości soków owocowych, a psuciem się zębów, a także określić ilość i sposób spożycia soku w ciągu dnia dla danego dziecka. Należy ograniczyć podaż soku owocowego w diecie małych dzieci i eliminację soku owocowego u dzieci z nadwagą i otyłością. Środowisko medyczne powinno wspierać politykę mającą na celu zmniejszenie spożycia soków owocowych i promowanie spożywania całych owoców przez małe dzieci i młodzież. PAMIĘTAJ Sok owocowy nie oferuje żadnych korzyści odżywczych u niemowląt w wieku poniżej 1 roku. Sok owocowy nie oferuje żadnych korzyści żywieniowych, w porównaniu do całych owoców dla niemowląt i dzieci i nie odgrywa istotnej roli w żywieniu dzieci. 100 procentowy świeży lub odtworzony sok owocowy może stanowić zdrową część diety u dzieci powyżej 1. roku życia, które spożywają soki w ramach dobrze zbilansowanej diety. Napoje owocowe nie są jednak odżywcze, co świeżo wyciskane soki. Sok jest nieodpowiedni podczas leczenia odwodnienia lub w leczeniu biegunki. Nadmierna podaż soku może wiązać się z niedożywieniem (nadmierne odżywianie i niedożywienie). Nadmierne spożycie soku może wiązać się z wystąpieniem biegunki, wzdęciami i próchnicą zębów. Niepasteryzowane produkty z soku mogą zawierać patogeny, które mogą powodować poważne choroby i powinny być ostrożnie podawane dzieciom. Soki owocowe fortyfikowane wapniem zapewniają biodostępne źródło wapnia, a często witaminy D.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|