Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Najnowsze rekomendacje dotyczące spożycia soków przez noworodki, dzieci i młodzież

3/10/2017

0 Komentarze

 
Najnowsze zalecenia American Academy of Pediatrics dotyczą spożycia soków przez noworodki, dzieci i młodzież. Sok owocowy jest sprzedawany jako zdrowe, naturalne źródło witamin, a w niektórych przypadkach również wapnia. Ze względu na słodki smak soku, dzieci łatwo i z chęcią sięgają po soki. Pomimo, że nadmierna konsumpcja soku ma pewne korzyści, ma również potencjalne niekorzystne efekty. Wysoka zawartość cukru w soku przyczynia się do zwiększenia spożycia kalorii i ryzyka próchnicy zębów. Ponadto brak białka i błonnika w soku może predysponować do niewłaściwego przyrostu masy ciała.
Obraz

Aby określić nazwę soku owocowego, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków definiuje go jako produkt składający się w 100% z naturalnego soku owocowego. W przypadku soków przygotowanych z koncentratu, etykieta musi zawierać informację, że produkt jest odtworzony z koncentratu. Każdy napój stanowiący mniej niż 100% soków owocowych musi zawierać wykaz procentowy poszczególnych składników produktu, a napój musi zawierać określenie opisowe, takie jak "napój" lub "koktajl". Napoje zawierają zwykle od 10% do 99% soku owocowego i dodawane substancje słodzące, wzmacniacze smaku, oraz inne dodatki takie jak witamina C lub wapń. Te składniki muszą być wymienione na etykiecie zgodnie z przepisami Food and Drug Administration- FDA.

​Woda stanowi przeważający składnik soku owocowego. Najbardziej powszechnymi substancjami odżywczymi w soku są węglowodany, w tym sacharoza, fruktoza, glukoza i sorbitol. Stężenie węglowodanów zmienia się od 11 g (0,44 kcal / ml) do> 16 g (0,64 kcal / ml). Dla przykładu: mleko ludzkie i standardowe preparaty do żywienia niemowląt mają stężenie węglowodanów 7 g%. Niektórzy producenci wytwarzają soki przeznaczone tylko dla niemowląt. Soki te nie zawierają siarczynów ani innych cukrów i są droższe niż zwykłe soki owocowe.

ZALECENIA

Sok nie powinien być wprowadzany do diety niemowląt przed 12 miesiącem życia.
Spożycie soku powinno wynosić co najwyżej 120 ml dziennie u dzieci w wieku od 1 do 3 lat i od 120 do 180 mli dziennie u dzieci w wieku od 4 do 6 lat. Dla dzieci w wieku od 7 do 18 lat, spożycie soku powinno być ograniczone do 250 ml. 
Niemowlętom soki nie powinny być podawane z butelek lub łatwo przewożących przykrytych kubków, które pozwalają na spożywanie soku przez cały dzień. Niemowlęta nie powinny pić soków i napojów przed snem.
Dzieci powinny być zachęcane do spożywania całych owoców w celu zaspokojenia ich zalecanego dziennego spożycia, ze względu na znaczną zawartość błonnika i dłuższego czasu spożycia tych samych kcal podczas spożywania całego owocu, w porównaniu z sokiem owocowym.
Należy unikać soku grejpfrutowego u dzieci przyjmujących leki, które są metabolizowane przez CYP3A4.
W ocenie dzieci z niedożywieniem (nadmierne odżywianie i niedożywienie), dietetyk powinien dokładnie określić ilości spożywanego soku dziennie.
W ocenie zdrowia dzieci z przewlekłą biegunką, nadmiernymi wzdęciami i bólem brzucha dietetyk powinien dokładnie określić ilość spożytego soku.
Oceniając ryzyko próchnicy zębów, dietetycy i pediatrzy powinni regularnie omawiać związek między spożywaniem nadmiernych ilości soków owocowych, a psuciem się zębów, a także określić ilość i sposób spożycia soku w ciągu dnia dla danego dziecka.
Należy ograniczyć podaż soku owocowego w diecie małych dzieci i eliminację soku owocowego u dzieci z nadwagą i otyłością.
Środowisko medyczne powinno wspierać politykę mającą na celu zmniejszenie spożycia soków owocowych i promowanie spożywania całych owoców przez małe dzieci i młodzież. 

PAMIĘTAJ

Sok owocowy nie oferuje żadnych korzyści odżywczych u niemowląt w wieku poniżej 1 roku.
Sok owocowy nie oferuje żadnych korzyści żywieniowych, w porównaniu do całych owoców dla niemowląt i dzieci i nie odgrywa istotnej roli w żywieniu dzieci.
100 procentowy świeży lub odtworzony sok owocowy może stanowić zdrową część diety u dzieci powyżej 1. roku życia, które spożywają soki w ramach dobrze zbilansowanej diety. Napoje owocowe nie są jednak odżywcze, co świeżo wyciskane soki.
Sok jest nieodpowiedni podczas leczenia odwodnienia lub w leczeniu biegunki.
Nadmierna podaż soku może wiązać się z niedożywieniem (nadmierne odżywianie i niedożywienie).
Nadmierne spożycie soku może wiązać się z wystąpieniem biegunki, wzdęciami i próchnicą zębów.
Niepasteryzowane produkty z soku mogą zawierać patogeny, które mogą powodować poważne choroby i powinny być ostrożnie podawane dzieciom.
Soki owocowe fortyfikowane wapniem zapewniają biodostępne źródło wapnia, a często 
​witaminy D. 
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt