W aktualizacji zaleceń PTD 2018, w leczeniu cukrzycy typu 2, podkreśla się rolę diety redukcyjnej o odpowiednio zmniejszonej kaloryczności i o odpowiednio dopasowanych proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki tak dopasowanej diecie można uzyskać redukcję masy ciała, oraz poprawę parametrów gospodarki węglowodanowej i profilu lipidowego.
Publikacja podtrzymuje zalecany w latach ubiegłych udział energii z węglowodanów w diecie na poziomie około 40%- 50%. Przykład: osoba z zapotrzebowaniem kalorycznym 2000 kcal i udziale energii z węglowodanów- 45%, powinna spożyć około 225 g węglowodanów dziennie (22,5 wymienników węglowodanowych u pacjentów stosujących leczenie insuliną). Nowość ! Jeśli spożywamy produkty o niskim indeksie glikemicznym i dużej zawartości błonnika, a ponadto znacznie zwiększamy naszą aktywność fizyczną to udział węglowodanów można podnieść do 60% udziału z całkowitej energii. Ograniczeniu do minimum powinno podlegać spożycie cukrów prostych- jedno i dwucukrów. Dodatkowo specjaliści z PTD zwracają uwagę na zmniejszenie cukrów dodanych i tzw. free sugars, których źródłami są głownie: słodycze, cukier, słodzone napoje, miód. Najlepiej całkowicie unikać tych produktów w diecie cukrzyka ! Szczególną uwagę zwrócono na spożycie błonnika i jego znaczenie w diecie. Zalecana dzienna podaż błonnika to: 25 g błonnika pokarmowego/dzień lub 15 g błonnika /1000 kcal. U pacjentów z cukrzycą zaleca się spożycie co najmniej dwóch porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także trzy porcje warzyw bogatych w błonnik (najlepiej w formie surowej). Podkreślono znaczenie skrobi opornej jako korzystnej frakcji błonnika pokarmowego. Zwracamy uwagę zarówno na zawartość w diecie błonnika frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Czyli wzbogacamy naszą dietę o świeże warzywa spożywanej najlepiej w formie surowej oraz owoce z niskim IG. Aktualizacja zaleceń dotyczy również spożycia tłuszczów w codziennej diecie. Sugeruje się zmianę jego udziału energii w diecie z 30-35%, do 25-40% E. Przy wysokim spożyciu tłuszczów istotne są proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych. Zaleca się zwiększenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie do 20% energii (oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, awokado, migdały, orzechy). Podkreśla się również pozytywny wpływ spożywanych steroli/stanoli roślinnych u chorych z zaburzeniami lipidowymi. Zaleca się ich spożycie w ilości 2-3g/dobę (tłuszcze i margaryny wzbogacane w stanole i sterole). Nie zmieniono zaleceń dotyczących białek. Ich udział w diecie powinien być dopasowany indywidualnie do pacjenta w zależności od współistniejących schorzeń dodatkowych, np zaburzeń w funkcjonowaniu nerek (nefropatii). W aktualnych zaleceniach nie zmieniono stanowiska dotyczącego spożycia witamin, mikroelementów, alkoholu, czy soli kuchennej. Nie zaleca się stosowania suplementacji, jeśli pacjent nie ma niedoborów pokarmowych. Te zalecenia nie różnią się zasadniczo od tych wcześniej proponowanych przez PTD, a jedynie stanowią aktualizację.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|