Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Nowe zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2018 dot. leczenia cukrzycy typu 2

1/17/2018

0 Komentarze

 
W aktualizacji zaleceń PTD 2018, w leczeniu cukrzycy typu 2, podkreśla się rolę diety redukcyjnej o odpowiednio zmniejszonej kaloryczności i o odpowiednio dopasowanych proporcjach białek, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki tak dopasowanej diecie  można uzyskać redukcję masy ciała, oraz poprawę parametrów gospodarki węglowodanowej i profilu lipidowego. 

Publikacja podtrzymuje zalecany w latach ubiegłych udział energii z węglowodanów w diecie na poziomie około 40%- 50%.
Przykład: osoba z zapotrzebowaniem kalorycznym 2000 kcal i udziale energii z węglowodanów- 45%, powinna spożyć około 225 g węglowodanów dziennie (22,5 wymienników węglowodanowych u pacjentów stosujących leczenie insuliną). 

Nowość ! Jeśli spożywamy produkty o niskim indeksie glikemicznym i dużej zawartości błonnika, a ponadto znacznie zwiększamy naszą aktywność fizyczną to udział węglowodanów można podnieść do 60% udziału z całkowitej energii.

Ograniczeniu do minimum powinno podlegać spożycie cukrów prostych- jedno i dwucukrów. Dodatkowo specjaliści z PTD zwracają uwagę na zmniejszenie cukrów dodanych i tzw. free sugars, których źródłami są głownie: słodycze, cukier, słodzone napoje, miód. Najlepiej całkowicie unikać tych produktów w diecie cukrzyka ! 

Szczególną uwagę zwrócono na spożycie błonnika i jego znaczenie w diecie. Zalecana dzienna podaż błonnika to: 25 g błonnika pokarmowego/dzień  lub 15 g błonnika /1000 kcal.
U pacjentów z cukrzycą zaleca się spożycie co najmniej dwóch porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także trzy porcje warzyw bogatych w błonnik (najlepiej w formie surowej). Podkreślono znaczenie skrobi opornej jako korzystnej frakcji błonnika pokarmowego. Zwracamy uwagę zarówno na zawartość w diecie błonnika frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej. Czyli wzbogacamy naszą dietę o świeże warzywa spożywanej najlepiej w formie surowej oraz owoce z niskim IG. 

Aktualizacja zaleceń dotyczy również spożycia tłuszczów w codziennej diecie. Sugeruje się zmianę jego udziału energii w diecie z 30-35%, do 25-40% E. Przy wysokim spożyciu tłuszczów istotne są  proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych. Zaleca się zwiększenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w codziennej diecie do 20% energii (oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, awokado, migdały, orzechy). Podkreśla się również pozytywny wpływ spożywanych steroli/stanoli roślinnych u chorych z zaburzeniami lipidowymi. Zaleca się ich spożycie w ilości 2-3g/dobę (tłuszcze i margaryny wzbogacane w stanole i sterole).

Nie zmieniono zaleceń dotyczących białek. Ich udział w diecie powinien być dopasowany indywidualnie do pacjenta w zależności od współistniejących schorzeń dodatkowych, np zaburzeń w funkcjonowaniu nerek (nefropatii). 

W aktualnych zaleceniach nie zmieniono stanowiska dotyczącego spożycia witamin, mikroelementów, alkoholu, czy soli kuchennej. Nie zaleca się stosowania suplementacji, jeśli pacjent nie ma niedoborów pokarmowych. 

​Te zalecenia nie różnią się zasadniczo od tych wcześniej proponowanych przez PTD, a jedynie stanowią aktualizację. 
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt