Uwaga na pierogi! mogą okazać się bardzo kaloryczne: porcja pięciu pierogów z kapustą i grzybami ma około 340 kcal. A jeśli do tego dojdzie tłusta omasta pod postacią boczku lub słoniny z cebulką, na talerz trafi prawdziwa bomba kaloryczna. Dobra rada: Pierogów nie smaż – ugotuj je albo upiecz. W tym drugim przypadku pierogi można posmarować rozmąconym jajkiem i zapiec je w ok. 200 stopniach przez ok. 20 minut – zrumienią się i będą chrupiące, więc okrasa nie będzie już potrzebna.
… dietetyczne ciasto Składniki- ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista (150 g), woda (50 ml), ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką (ciasto będzie twarde na potrzeby dietetyczne). Wyrobione ciasto, bardzo cienko wałkujemy. Wykrawamy formy na pierogi i napełniamy ciasto farszem. … oryginalnie Żeby pierogi stały się dietetycznym daniem wigilijnym, możemy nafaszerować je "zieleniną". Już w zeszłym roku zrobiłam eksperyment z takimi pierogami i okazało się, że zniknęły ze stołu szybciej niż tradycyjne z kapustą i grzybami J Składniki- farsz: 250g szpinaku, 250g sera feta (najlepiej chudego), gałka muszkatołowa, ząbek czosnku, pieprz, sól Przygotowanie: Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy do niego ser feta (chudy lub półtłusty), i całość należy wymieszać. Takim farszem napełniamy ciasto na pierogi… … ruskie Składniki: 800 g ziemniaków, 400-500 g chudego twarogu, 2 średnie cebule, sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w nieosolonej wodzie. Ciepłe zgnieć prasą lub przepuść przez maszynkę, razem z serem. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na maśle. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj, dodaj soli i pieprzu według uznania.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2018
Kategorie
Wszystkie
|