Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Poświąteczny Detoks

12/27/2017

0 Komentarze

 
Obraz
Nasz organizm posiada zdolność samooczyszczania i codziennie pozbywa się substancji szkodliwych oraz toksyn, wykorzystując do tego: wątrobę, nerki, płuca, skórę, jelita. 

Chociaż organizm ma naturalne mechanizmy obronne i oczyszczające z toksyn, warto go wspierać i odciążać, poprzez odpowiednią dietę i dobór produktów spożywczych. 

Dostarczając niezbędnych substancji odżywczych, eliminując śmieciowe jedzenie i wzmacniając oczyszczające działanie za pomocą superżywności. Poprzez takie działanie wspomagamy wytwarzanie organicznych związków chemicznych występujących w komórkach, które neutralizują działanie toksyn. 

Pamiętajmy, choć detoks kojarzy nam się z głodówką wcale nie musi nią być. Wymaga wyeliminowania z diety produktów zatruwających nasze ciało, a w zamian włączenia składników oczyszczających. 
​
Przykładowy 3 dniowy detoks oczyszczający: 
1: 
Na czczo: letnia woda z aloesem 
Śniadanie: Sałatka z awokado, pomidorków koktajlowych, szpinaku i pestek dyni, z sosem winegret na bazie oliwy z oliwek 
II śniadanie: koktajl oczyszczający: grejpfrut, cytryna, natka pietruszki, woda  
Obiad: zupa buraczkowa (niezabielana) z ciecierzycą i jarmużem 
Podwieczorek: jogurt naturalny z granatem 
Kolacja: surówka z kapusty białej  z marchewką, papryką i koperkiem
2: 
Śniadanie: sałatka z buraczkiem pieczonym, pomidorkami koktajlowymi i rukolą, polana sosem winegret na bazie oliwy z oliwek 
II śniadanie: koktajl banan + kiwi + nasiona chia + szpinak świeży 
Obiad: grillowany łosoś z dzikim ryżem i brokułami
Podwieczorek: jabłko 
Kolacja: krem brokułowo-kalafiorowy z natką pietruszki i pestkami dyni
3: 
Śniadanie: zielona sałatka z brokułami, szpinakiem i czerwoną cebulą posypana sezamem
II śniadanie: sałatka z grejpfruta i pomarańczy polana jogurtem naturalnym 
Obiad: pieczone mięso z warzywami i kaszą gryczaną 
Podwieczorek: koktajl z buraka, pomarańczy, marchwi i jabłka
Kolacja: kanapki z pastą z awokado i sałatka z pomidorków koktajlowych z oliwą 
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt