Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

SuperFoods, czyli  żywność  o wysokiej wartości  odżywczej

8/13/2020

0 Komentarze

 
Obraz
W dobie przetworzonej żywności oraz nieustannego braku czasu sięgamy po łatwi dostępne i szybko przygotowywane produkty o niskiej wartości odżywczej, które często są pozbawione witamin i składników mineralnych, ale za to dużo w nich substancji konserwujących, które przedłużają ich świeżość i trwałość. 
Spożywamy więcej oczyszczonych produktów, zaniedbujemy aktywność fizyczną, często przebywamy w zanieczyszczonych miejscach. Organizm człowieka sam może nie poradzić sobie z tak wieloma negatywnymi bodźcami zewnętrznymi. 
Bardzo popularne stało się określenie superfoods, czyli- superżywnosć, superjedzenie, superprodukty. Produkty należące do tej grupy, a jest ich sporo, cechuje wysoka wartość odżywcza i zdrowotna. Jedzenie określane jako superfoods to przede wszystkim warzywa, owoce, przyprawy, oleje, niektóre zboża, algi, miody oraz produkty fermentowane, które poza doskonałym aromatem czy smakiem, zawierają cenne dla organizmu człowieka składniki: witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, związki biologicznie czynne, czy probiotyki i wiele innych. Przez wielu specjalistów żywność zaliczana do superfoods jest uznawana za naturalne preparaty lecznicze, które mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Produkty te znane są od wieków, a ich właściwości lecznicze zostały opisane w najstarszych dziełach.
​Zapoczątkowany trend na superjedzenie, odkurzył wiele zapomnianych produktów. Znane i zapomniane regionalne produkty, te wytwarzane i uprawiane samodzielnie, ale też produkty zagraniczne zyskały nową oprawę. W głównej mierze stało się tak za sprawą mediów, które są głównym przekaźnikiem informacji. 
Nie istnieje oficjalna lista kategoryzująca produkty jako superfoods, nie ma również żadnych wytycznych, które pozwalałyby na takie grupowanie. Jedno jest pewne, produkty okreslane jako superfoods spożywane systematycznie, w odpowiednich ilosciach, dodatkowo połączone z aktywnoscią fizyczną będą wywierały pozytywny wpływ na organizm człowieka. Większosć takich produktów zawiera przeciwutleniacze, które wywierają efekt przeciwzapalny, dodatkowo mogą regulować metabolizm, obniżać stężenie parametrów profilu lipidowego i cisnienie tętnicze krwi. Dodatkowo mogą wykazywać działanie: przeciwnowotworowe, oczyszczające z toksyn oraz wspomagające układ pokarmowy. 
Naukowe okreslenie tej grupy żywnosci to żywnosć funkcjonalna- functional foods i znane jest od co najmniej 1980 roku (FOSHU- Foods for Specified Health Use). Są o naturalne lub przetworzone pokarmy zawierające związki biologicznie aktywne. Żywnosć ta zapobiga i wspomaga leczenie chorób przewlekłych, co jest udokumentowane licznymi badaniami klinicznymi. 
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt