Przyprawy oprócz działania rozgrzewającego wykazują dodatkowe korzysci zdrowotne, takie jak np. działanie przeciwzapalne czy wpływające na nasz metabolizm.
Spożywanie bazylii wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego (pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza trawienie, wspomaga apetyt i przyspiesza przyswajanie składników odżywczych). Olejek oraz ekstrakty wykazują działanieprzeciwbakteryjne wobec bakterii Gram + i Gram -, immunomodulacyjne, przeciwgrzybicze, ale także antyoksydacyjne. Ponadto mają działanie hipoglikemizujące, hipolipemiczne, wzmacniające mięsień sercowy, a także przeciwwymiotne. Dodatkowo ziele bazylii wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zmniejsza bezsennosć oraz ma własciwosci przeciwgorączkowe.
Pomaga w pobudzaniu laktacji oraz regulacji cyklu miesiączkowego. Wspomagająco wykorzystuje się ekstrakty alkoholowe z czarnuszką przy kaszlu, gorączce i zapaleniach, ponadto wspomaga leczenie chorych zatok. Wykazuje również wysoką aktywność biologiczną- ma działanie przeciwcukrzycowe polegające na obniżeniu stresu oksydacyjnego. Kwercetyna obecna w nasionach czarnuszki, wykazuję aktywność hipoglikemiczną. Normalizuje stężenie glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie insuliny oraz glikogenu w wątrobie.
Allina- aminokwas, zawarta w czosnku, w wyniku rozdrobnienia lub zmiażdżenia aktywuje enzym o nazwie allinaza, który przekształca allinę do allicyny. Allicyna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz obniżające stężenia lipidów, w surowicy krwi. Substancje zawarte w czosnku oddziałują na bakterie Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania owrzodzeń, stanów zapalnych żołądka i raka żołądka. Dodatkowo ma wpływ na bakterię Mycobaterium powodującą gruźlicę. Rozgniatanie czosnku powoduje uwalnianie się substancji o działaniu przeciwzakrzepowym.
Obecne w niej flawonoidy dobrze wpływają na układ krążenia. Chlorofiliny obecne w natce pietruszki, odtruwają organizm, a duża zawartość przeciwutleniaczy zapobiega powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Ponadto nać korzystnie wpływa na kondycję skóry, pracę wątroby i rozwój chorób: astmy, nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu.
![]() Kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciw utleniające i żółciopędne. Kurkuma wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw curry. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, której maksymalne spożycie na dobę nie powinno przekroczyć 3 mg/ kg m.c. Zwiększone dawki mogą powodować biegunki, wysypki, bóle głowy oraz żółte zabarwienie stolca. Zawiera także olejki oraz żywice. Spożywanie kurkumy działa pozytywnie na profil lipidowy, działa także przeciwzapalnie, przeciwmutagennie i cytoochronnie. Znajduje również zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób oczu. Wyciąg z kurkumy hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz agregację płytek krwi.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|