Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

SUPERFOODS- przyprawy

8/17/2020

0 Komentarze

 
Przyprawy oprócz działania rozgrzewającego wykazują dodatkowe korzysci zdrowotne, takie jak np. działanie przeciwzapalne czy wpływające na nasz metabolizm. 
Obraz
Obraz
​Ziele bazylii zawiera od 0,5 do 2,5 % olejku eterycznego, związki saponinowe, taniny, alkaloidy, steroidy, flawonoidy, związki fenolowe, antocyjany oraz terpenoidy. Około 16,3 % stanowią białka, 4,7 % tłuszcze, 12,6 % błonnik, 17,1% węglowodany, pozostała część to garbniki, witamina C, witamina E, prowitamina A, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, magnez, cynk miedź, mangan, żelazo. 

​Spożywanie bazylii wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego (pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza trawienie, wspomaga apetyt i przyspiesza przyswajanie składników odżywczych). Olejek oraz ekstrakty wykazują działanieprzeciwbakteryjne wobec bakterii Gram + i Gram -, immunomodulacyjne, przeciwgrzybicze, ale także antyoksydacyjne. Ponadto mają działanie hipoglikemizujące, hipolipemiczne, wzmacniające mięsień sercowy, a także przeciwwymiotne. Dodatkowo ziele bazylii wykazuje działanie przeciwbiegunkowe, działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, zmniejsza bezsennosć oraz ma własciwosci przeciwgorączkowe. 
Obraz
Czarnuszka ma własciwosci przeciwrobacze, przeciwgorączkowe, rozkurczowe i przeciwbólowe. Wykazuje także działanie przeciwcukrzycowe, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. 
​Nasiona oraz wyciągi z czarnuszki mają cenne własciwosci zdrowotne. Wykazują działanie żółciopędne, wiatropędne oraz rozkurczowe. Zawarty w niej związek- tymochinon, działaprzecowbakteryjnie oraz przeciwrobaczo. 
​Pomaga w pobudzaniu laktacji oraz regulacji cyklu miesiączkowego. Wspomagająco wykorzystuje się ekstrakty alkoholowe z czarnuszką przy kaszlu, gorączce i zapaleniach, ponadto wspomaga leczenie chorych zatok. Wykazuje również wysoką aktywność biologiczną- ma działanie przeciwcukrzycowe polegające na obniżeniu stresu oksydacyjnego. Kwercetyna obecna w nasionach czarnuszki, wykazuję aktywność hipoglikemiczną. Normalizuje stężenie glukozy we krwi, zwiększa wydzielanie insuliny oraz glikogenu w wątrobie. 
Obraz
Czosnek ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, oddziałujące na bakterie Helicobacter pylori, przeciwnowotworowe, przeciwgrzybiczne, obniżające ciśnienie tętnicze krwi. 
​W czosnku znajdują się glikozydy siarkowe, olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterol, związki cukrowe, składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Czosnek składa się w 65 % z wody, a pozostałą część stanowią węglowodany, białka, organiczne związki siarki oraz wolne aminokwasy: cysteina, metionina, arginina. Ponadto czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. 
​Allina- aminokwas, zawarta w czosnku, w wyniku rozdrobnienia lub zmiażdżenia aktywuje enzym o nazwie allinaza, który przekształca allinę do allicyny. Allicyna wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz obniżające stężenia lipidów, w surowicy krwi. 
Substancje zawarte w czosnku oddziałują na bakterie Helicobacter pylori, która przyczynia się do powstawania owrzodzeń, stanów zapalnych żołądka i raka żołądka. Dodatkowo ma wpływ na bakterię Mycobaterium powodującą gruźlicę. Rozgniatanie czosnku powoduje uwalnianie się substancji o działaniu przeciwzakrzepowym. 
Obraz
Natka pietruszki ma wysoką zawartość witaminy C, ma właściwości moczopędne oraz odświeża oddech. 
To cenny i pożądany składnik diety, będący źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera liczne składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas. Dzięki olejkowi eterycznemu i innym aromatycznym związkom chemicznym natka pietruszki ma działanie moczopędne oraz dezynfekujące. 
​Obecne w niej flawonoidy dobrze wpływają na układ krążenia. Chlorofiliny obecne w natce pietruszki, odtruwają organizm, a duża zawartość przeciwutleniaczy zapobiega powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych. Ponadto nać korzystnie wpływa na kondycję skóry, pracę wątroby i rozwój chorób: astmy, nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu. 
Obraz
Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. 
Smak i aromat imbiru wynika z dużej zawartości olejku eterycznego (0,6- 3,5 %), w kłączu znajdują się również skrobia oraz kwasy organiczne (szczawiowy, jabłkowy czy bursztynowy). Imbir wykazuje właściwości łagodzące mdłości, działa przeciwwymiotnie i wzmaga apetyt. Działa również żółciopędnie oraz pobudza trawienie. Wykazano, że działa pozytywnie na układ sercowo- naczyniowy, obniża stężenie cholesterolu i ma właściwości przeciw utleniające. Ponad to badania dowodzą, że imbir przynosi ulgę pacjentom zmagającym się z zapaleniem kości i stawów. Polecany jest kobietom w ciąży oraz pacjentom podczas chemioterapii. 
Obraz
Kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciw utleniające i żółciopędne. 
Kurkuma wchodzi w skład popularnej mieszanki przypraw curry. Jej głównym składnikiem jest kurkumina, której maksymalne spożycie na dobę nie powinno przekroczyć 3 mg/ kg m.c. Zwiększone dawki mogą powodować biegunki, wysypki, bóle głowy oraz żółte zabarwienie stolca. Zawiera także olejki oraz żywice. Spożywanie kurkumy działa pozytywnie na profil lipidowy, działa także przeciwzapalnie, przeciwmutagennie i cytoochronnie. Znajduje również zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób oczu. Wyciąg z kurkumy hamuje rozwój wrzodów żołądka oraz agregację płytek krwi. 

0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt