Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

SuperFoods- warzywa

8/19/2020

0 Komentarze

 
Obraz
​CEBULA 
cebula należy do tej samej rodziny co czosnek, jednak zwykle zjadamy ją w większych ilościach. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także witaminy C (5,0 - 12 mg/ 100g). Za surowiec leczniczy uważa się surową cebulę, pozyskany z niej sok, a także liście- czyli szczypiorek. Jest warzywem niskokalorycznym zawiera od 30 do 52 kcal. 
Cebula posiada właściwości antybiotyczne, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Od dawna już znalazła zastosowanie podczas leczenia przeziębień. Dodatkowo, działa moczopędnie, a także dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy, ponadto substancje w niej zawarte działają przeciwzakrzepowo. Cebula posiada substancje które mogą wpływać na opóźnienie procesów starzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o podłożu neurologicznym. Warzywo to jest doskonałym źródłem fruktanów, czyli oligomerów fruktozy zaliczanych do probiotyków. Dzięki temu bierze udział w kształtowaniu prawidłowej mikroflory jelita grubego. 

Obraz
​CIECIERZYCA 
Ciecierzyca w ostatnich latach znacznie zyskała na popularności. Jest rośliną strączkową, która jest źródłem białka roślinnego. Wartość energetyczna jest dość wysoka, ze względu na znaczną zawartość węglowodanów, w 100 g produktu znajdziemy około 360 kcal. Natomiast, ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, w porównaniu z innymi strączkowymi. Ciecierzyca jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz potas, fosfor, magnez, mangan, żelazo, miedź. 
Rośliny strączkowe powinny być stałym elementem naszej diety, gdyż mogą wpływać na zmniejszenie występowania chorób metabolicznych (np. cukrzycy) oraz nowotworów (rak okrężnicy). Korzystnie wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, LDL oraz triglicerydów. 

Obraz
​CZOSNEK 
​W czosnku znajdują się glikozydy siarkowe, olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterol, związki cukrowe, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Składa się on w 65 % z wody, a pozostałą część stanowią węglowodany, białka, organiczne związki siarki oraz wolne aminokwasy (cysteina, metionina, arginina). Dodatkowo czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, fosfor, selen). Allina- aminokwas zawarty w czosnku, w wyniku zmiażdżenia lub rozdrobnienia aktywuje enzym - allinazę, który przekształca allinę do znanej allicyny. To właśnie allicyna decyduje o właściwościach przeciwbakteryjnych  oraz przeciwwirusowych, a także wpływa na obniżenie stężenia lipidów. Substancje zawarte w czosnku mają właściwości oddziałujące na bakterie Helicobater pylori. Kolejną ważną właściwością czosnku jest jego wpływ na bakterie Mycobacterium, powodującą gruźlicę. Czosnek wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne  i przeciwgrzybicze. Dodatkowo ma właściwości wzmacniające organizm.
W ciągu doby nie zaleca się spożywać więcej niż 4 g czosnku, gdyż w nadmiarze może powodować zgagę i wzdęcia.    

Obraz
​JARMUŻ 
Jarmuż zawiera karotenoidy, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witaminy i inne substancje mające właściwości prozdrowotne. Zaleca się go pacjentom z problemami z układem krwionośnym, a także w alergiach, astmie, żylakach, gdy chcemy wzmocnić funkcję nerek, wątroby oraz na poprawę wzroku. Jarmuż zawiera potas, beta-karoten, żelazo, wapń, witaminę A, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B i witaminy E, K, C.
​Dodatkowo jest niskokaloryczny ponieważ dostarcza około 30 kcal / 100 g. W jarmużu znajdziemy także polifenole, o działaniu antyoksydacyjnym. Ma także działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. 

Obraz
​POMIDORY 
Jedno z najpopularniejszych warzyw, zawierające karotenoidy- LIKOPEN, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz antocyjany i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są również bogate w potas i magnez. Należą do warzyw bardzo niskokalorycznych ponieważ 100 gram produktu dostarcza zaledwie 15 kcal. 
Pomidory mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwutleniające, fotoochronne na skórę, przeciwnowotworowe. UWAGA w przetworzonych produktach z pomidorów znajduje się likopen który jest lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego. 

Obraz
​BURAKI 
Działanie antynowotworowe. Buraki mają zdolność hamowania i cofania komórek rakowych. Zawierają antocyjany i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki
Podnoszenie odporności organizmu. Mają działanie grzybobójcze. Warto spożywać je w okresach zwiększonego zachorowania, bo mogą uchronić od choroby, a na pewno złagodzą objawy przeziębienia i grypy.
Chronią przed chorobami serca. Zawierają potas i magnez co pomaga w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia. Obniżają ciśnienie tętnicze oraz poprawiają krążenie.
Zbawienne dla układu pokarmowego. Zawierają mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Co pomaga również w odchudzaniu 
Działają silnie zasadotwórczo. A to bardzo ważne, gdyż znaczna część zjadanych przez nas produktów (mięso, pieczywo, słodycze, makarony) zakwasza nasz organizm. Jest to naturalny lek na zgagę.
Poprawiają samopoczucie. Zawarte w nich związki pomagają wytwarzać serotoninę. Osoby zmagające się z depresją, nerwicą, apatią czy innymi zaburzeniami powinny się nimi zajadać. Buraki zawierają też kwas foliowy, która pomaga w zasypianiu. Zawartość kwasu foliowego jest też pożądana dla kobiet w ciąży 
Świetne dla osób aktywnych. Dają spory zastrzyk energii i opóźniają uczucie zmęczenia, co pozwala wydłużyć trening. Pomagają również pozbyć się zakwasów.

Obraz
​KAPUSTNE 
Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia.Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce.
Dzięki prozdrowotnym właściwościom kapusty znacznie lepiej radzimy sobie z grypą i innymi infekcjami. Zielone odmiany kapusty są bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E i potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, siarkę, wapń. Kiszona kapusta zawdzięcza swój smak procesowi fermentacji, w którym biorą udział żywe kultury bakterii. Spożywanie kapusty pozwala poprawić procesy trawienia. Pamiętaj, aby nie płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy to cenny kwas mlekowy i enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów. Ze względu na dużą zawartość siarki oraz cynku, spożywanie kapusty łagodzi dolegliwości skórne, m.in. odmrożenia, oparzenia, jest skuteczne w leczeniu trądziku, liszajów, egzemy. 

0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt