Suplementując witaminę D od października do marca, kiedy słońca jest zdecydowanie za mało i jej synteza skórna praktycznie nie zachodzi, możemy uzupełnić jej niedobory.
1. Noworodki i niemowlęta (0–12 miesięcy) Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mlekiem modyfikowanym) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia: a) od urodzenia do 6. miesiąca życia – dawka 400 IU/dobę b) od 6. do 12. miesiąca życia – dawka 400–600 IU/dobę, w zależności od dobowej dawki witaminy D dostarczanej z pokarmem. 2. Dzieci i nastolatki (1–18 lat) Zalecana dawka 600–1000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca. 3. Dorośli (>18. rż.) i osoby w wieku podeszłym (>65. rż.) a) dawka 800–2000 IU/dobę, zależnie od masy ciała, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca b) dawka 800–2000 IU/dobę (20,0–50,0 µg/dobę) u osób w wieku podeszłym przez cały rok, z uwagi na gorszą skuteczność wytwarzania witaminy D w skórze. 4. Kobiety w ciąży i karmiące piersią a) kobiety planujące ciążę powinny stosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych b) dawka 1500–2000 IU/dobę co najmniej od II trymestru ciąży; położnicy-ginekolodzy powinni rozważyć zalecenie suplementacji witaminy D u kobiet w ciąży od momentu jej potwierdzenia.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|