Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Wszystko o sokach

8/7/2018

0 Komentarze

 
Soki to naturalne produkty, które powinny być otrzymywane wyłącznie ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw i owoców. Otrzymuje się je przez tłoczenie soku z miazgi lub mechaniczne przetarcie. Zabronione jest dodawanie do soków barwników i substancji konserwujących, jak również sztucznych aromatów, innych niż pochodzących z owoców i warzyw, z których sok został wyprodukowany. 
Obraz
Czym różnią się soki od nektaru i napoju ​?
SOK- produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców. Posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców, z których jest otrzymany. Do soku owocowego można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone. Zabronione jest dodawanie barwników, konserwantów oraz aromatów innych niż uzyskanych w procesie zagęszczania. Soki można wzbogacać w witaminy. W 2013 r. roku Parlament Europejski podjął decyzję o wprowadzeniu zakazu dodatku cukru do soków owocowych, co usankcjonowało powszechną praktykę. W Polsce praktycznie wszystkie soki owocowe są bez dodatku cukru.

NEKTAR- jest to sok z dodatkiem wody, cukru, miodu lub w wersji "light"- gdzie dodawane są słodziki lub inne substancje słodzące. Nektary mogą być produkowane z różnych rodzajów owoców, natomiast najczęściej są produkowane z owoców z których trudno pozyskać sok lub z owoców które charakteryzują się zbyt cierpkim i kwaśnym smakiem. Maksymalna ilość cukru dodanego do nektaru nie może przekraczać 20% całkowitej masy produktu. Można również dodawać kwas cytrynowy i dodatki wzbogacające, jak witaminy i sole mineralne. 
​
NAPOJE- według definicji GUS muszą zawierać min. 20% dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego. Są one w większości pasteryzowane. Do wszystkich rodzajów napojów można dodawać dodatki, które intensyfikują smak, aromat i wzbogacają. 
Czy soki są barwione i konserwowane ? 
Zgodnie z prawem polskim zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników oraz aromatów innych niż z owoców i warzyw, z których sok jest wyprodukowany. Do wszystkich soków można dodawać witaminy i sole mineralne, a do soków warzywnych - sól, cukier, przyprawy i zioła oraz ich ekstrakty. Zabronione dodawanie jest do soków 100% jakichkolwiek cukrów- od 2013 roku. 
Dodawanie cukru czy syropu glukozowo- fruktozowego do soków- jak to wygląda w praktyce ?
Polskie i unijne przepisy mówią, że wszystkie soki owocowe wprowadzane do obrotu nie mogą zawierać dodatku żadnych cukrów. Zawierają tylko cukry naturalne występujące w owocach.
UWAGA! Pod sok może się czasem podszyć napój bądź nektar. Wystarczy dla zmyłki użyć sloganu typu "100% smaku" albo "100% witaminy C". 
Nie zapominajmy, że soki jednocześnie źródłem kalorii: 100 ml soku owocowego zawiera 40 kcal, napój cola - 42 kcal , tonic 36 kcal, a mleko 3,2 % - 60 kcal. 
Soki dla dzieci w reklamach przedstawia się jako bardzo zdrowe, dostarczające pociechom potrzebnych witamin i minerałów. To też zostało poddane w wątpliwość przez ekspertów. Jakiś czas temu głośno było o sprawie "Kubusia Play" - rodzice dziwili się, że nie zamarza nawet przy temperaturze minus 8 stopni Celsjusza. A to za sprawą syropu fluktozo-glukozowego, obecnego zresztą w większości tego typu napojów.
​Patrzmy więc uważnie i nie dajmy się oszukać. Zwracajmy też uwagę na skład produktów, które kupujemy. 
Wartość odżywcza soków 
Soki pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Średnio cukry stanowią około 10% masy soku owocowego, a jego przeciętna wartość energetyczna wynosi 40 kcal/100 ml. Soki  warzywne ze względu na mniejszą zawartość cukru są około dwukrotnie mniej kaloryczne. 
Prawdziwy 100% sok (najlepiej świeżo wyciskany, nie pasteryzowany) zawiera: witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, w zależności od rodzaju surowca z którego sok został wyprodukowany. Soki z winogron, borówki, jeżyn, bananów, brzoskwiń, pomarańczy żurawin, marchwi i pomidorów zawierają witaminę K. Większość soków owocowych i warzywnych zawiera również witaminy z grupy B. 
Błonnik zawarty jest głównie w sokach, które zawierają miąższ z owoców lub warzyw, czyli w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. 
Mogą zawierać także antyoksydanty, jak: polifenole, karotenoidy, flawonoidy. 
Proces pasteryzacji powoduje straty witamin w  sokach. 
Podobnie Ile soku można wypić dziennie ? 
​WHO zaleca spożywanie minimum 400- 500 g owoców i warzyw dziennie, w 5 porcjach. Jedną z tych porcji może być szklanka soku - około 200 ml. Pamiętajmy aby był to sok naturalny, bez dodatków cukru i innych substancji. Czytajmy etykiety. 
Osobom na diecie redukcyjnej zaleca się picie soków warzywnych, zamiast owocowych. Podobnie pacjentom z cukrzycą, stłuszczeniem wątroby czy podwyższonym stężeniem trglicerydów. 
PAMIĘTAJMY ! 
Na opakowaniu soku musi znaleźć się informacja czy został on otrzymany z soku zagęszczonego. - nie kupujmy takich soków. 
​Na opakowaniu nektaru musi być podana minimalna % zawartość wsadu owocowego/ warzywnego w produkcie. Nektar to nie sok ! 
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt