Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Wysiłek fizyczny a mikroflora jelit

3/29/2017

0 Komentarze

 
Według najnowszych danych, aż 70% sportowców narażonych jest na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Wysiłek fizyczny może przyczyniać się do zaburzeń składu flory bakteryjnej (dysbiozy) w jelitach i wpływać niekorzystnie na stan bariery jelitowej. 

Bariera jelitowa składa się z trzech elementów: bakterii jelitowych, nabłonka oraz komórek immunologicznych, znajdujących się w ścianie jelit. Pełni ona wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, między innymi: ochronną, absorpcyjną, immunologiczną, przekaźnikową. 

Co zwiększa ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego ? 
- uprawiana dyscyplina sportowa (np. bieganie) 
- płeć (problem częściej dotyka kobiet) 
- wiek (bardziej narażone są osoby w młodym wieku) 
- niewłaściwa dieta 
​- przyjmowanie różnych leków (antybiotyki, leki przeciwbólowe itd.) 

W trakcie ćwiczeń zwiększa się przepływ krwi w mięśniach i układzie sercowo- naczyniowym, a zmniejsza w przewodzie pokarmowym. Dlatego zaopatrzenie jelit w tlen i składniki odżywcze zostaje ograniczone. Pogarsza się także proces usuwania produktów przemiany materii z komórek jelit, co prowadzi do obniżenia pH i ich zakwaszenia. Dochodzi wówczas do nadmiernego wydzielania wolnych rodników, które uszkadzają strukturę i funkcjonowanie jelit. 

Uszkodzenie i zaburzenie funkcji jelit jest równoznaczne ze zwiększeniem ich przepuszczalności dla toksyn i patogenów- tzw. "zespół przeciekającego jelita". Taki stan powoduje pojawienie się objawów ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia itd.) oraz przewlekły stan zapalny w organizmie, który utrzymując się przez dłuższy czas może prowadzić do rozwoju licznych problemów zdrowotnych. Dochodzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych i witamin, a co za tym idzie organizm jest niedożywiony i odczuwamy spadek energii  wydolności. Dalsze niedobory pokarmowe mogą prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń. 

Często spotykam się z tym, że osoby aktywne fizycznie oraz uprawiające różne dyscypliny sportowe uważnie dbają o swoją dietę. W badaniach belgijskich specjalistów potwierdzono zależność między zespołem przeciekającego jelita, a występowaniem depresji. Stwierdzono, że jelita wraz z mikroflorą jelitową i mózg są ściśle związane poprzez tzw. oś jelitowo-mózgową. Uszkodzona bariera jelitowa  jest przepuszczalna dla substancji toksycznych. 

Najczęstsze objawy uszkodzonej bariery jelitowej: 
- wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, gazy 
- spadek energii, zły nastrój, nerwica, depresja 
- spadek odporności 
- występowanie alergii i nietolerancji pokarmowych 
- występowanie chorób o podłożu autoimmunologicznym 

Dieta również ma wpływ na pogorszenie się funkcji "narządu bakteryjnego". Bakterie bytujące w jelitach biorą udział głównie w procesach fermentacji i wchłaniania składników odżywczych. Dodatkowo wpływają na prawidłową funkcję układu immunologicznego. Do czynników wywołujących zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej, czyli inaczej dysbiozy zaliczamy: 
- dietę z dużą ilością węglowodanów prostych 
- stres
- zanieczyszczenie środowiska
- wysiłek fizyczny
- leki
- przebyte infekcje 

Duże znaczenie w leczeniu dysbiozy mają probiotyki. Do probiotyków zaliczamy żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Włączenie ich do diety ma przede wszystkim zapewnić prawidłowy skład ilościowy i jakościowy mikroflory. 
Aby ocenić stan szczelności bariery jelitowej warto wykonać odpowiednie badania laboratoryjne- oznaczenie białka zonuliny, w surowicy krwi lub kale- parametru służącego do oceny funkcji bariery śluzówki jelit. 

Sytuacje kiedy stosowanie probiotyków powinno zostać skonsultowane z lekarzem: 
- w przypadku antybiotykoterapii 
- w przypadku stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych i inhibitorów pompy protonowej 
​- w przypadku nawracających infekcji, złego samopoczucia 
Obraz
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt