Wrocławska Poradnia Dietetyczna
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt

BLOG KULINARNo-DIETETYCZNY

Występowanie probiotyków w żywności

12/18/2016

0 Komentarze

 
Naukowcy stwierdzili, że najskuteczniejszym nośnikiem bakterii probiotycznych są produkty spożywcze (a nie środki farmaceutyczne !!). 

PRODUKTY MLECZNE 
Składniki mleka zwiększają przeżywalność bakterii podczas pasażu jelitowego i pozwalają na dotarcie do jelita grubego większej liczby żywych bakterii, dlatego w ostatnich latach bakterie probiotyczne znalazły szerokie zastosowanie w przetwórstwie mleczarskim.Pierwsze przemysłowo wytwarzane napoje  fermentowane z dodatkiem Lactobacillus acidophiluswprowadzono już w latach 20-30 XX wieku, jednak mogły one wówczas być przyjmowane tylko jako produkty terapeutyczne i były przepisywane przez lekarzy (na receptę). Masowa ich produkcja rozpoczęła się ok. 50 lat później.
Jogurt naturalny, kefir i maślanka w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus, aby mogły być uznane za produkt probiotyczny. Dobrej jakości jogurty i maślanki na opakowaniach powinny mieć podane, których szczepów bakterii użyto do produkcji. Wybierając produkt zwróć uwagę na skład. Składników powinno być jak najmniej. Jeśli znajdzie się w nim cukier, odstaw jogurt na półkę, bo jego działanie probiotyczne będzie zerowe.
​
KISZONKI 
Bakterie kwasu mlekowego, namnażane w czasie kiszenia poprawiają trawienie i likwidują toksyny.
Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego-Lactobacillus plantarum fermentuje kapusta. Kiszona jest lepiej przyswajana i zawiera więcej witamin z grupy B oraz witaminę C. Kapusty kiszonej nie należy płukać, ponieważ powstały z niej sok zawiera witaminy, poprawia apetyt i trawienie, naturalnie dezynfekuje układ trawienny. 
Obraz
0 Komentarze



Odpowiedz

    A.M. 

    "W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru"

      ​Zapisz się do mojego newslettera i otrzymuj jadłospisy za darmo!

    Zapisz się na newsletter

    Posty

    Wrzesień 2020
    Sierpień 2020
    Grudzień 2019
    Wrzesień 2018
    Sierpień 2018
    Lipiec 2018
    Czerwiec 2018
    Styczeń 2018
    Grudzień 2017
    Październik 2017
    Wrzesień 2017
    Sierpień 2017
    Lipiec 2017
    Czerwiec 2017
    Maj 2017
    Kwiecień 2017
    Marzec 2017
    Luty 2017
    Styczeń 2017
    Grudzień 2016
    Listopad 2016

    Kategorie

    Wszystkie
    Autyzm
    Celiakia
    Choroby Skóry
    Cukrzyca
    Cukrzyca Ciążowa
    Czytam Etykiety
    Dna Moczanowa
    Mukowiscydoza
    Odchudzanie
    PCOS
    POChP
    Probiotyki
    Przepisy
    SuperFoods
    Suplementacja Diety
    Tarczyca

    Kanał RSS

Wspierane przez Stwórz własną unikalną stronę internetową przy użyciu konfigurowalnych szablonów.
  • PORADNIA
  • Blog
  • O MNIE
  • Kontakt