Naukowcy stwierdzili, że najskuteczniejszym nośnikiem bakterii probiotycznych są produkty spożywcze (a nie środki farmaceutyczne !!).
PRODUKTY MLECZNE Składniki mleka zwiększają przeżywalność bakterii podczas pasażu jelitowego i pozwalają na dotarcie do jelita grubego większej liczby żywych bakterii, dlatego w ostatnich latach bakterie probiotyczne znalazły szerokie zastosowanie w przetwórstwie mleczarskim.Pierwsze przemysłowo wytwarzane napoje fermentowane z dodatkiem Lactobacillus acidophiluswprowadzono już w latach 20-30 XX wieku, jednak mogły one wówczas być przyjmowane tylko jako produkty terapeutyczne i były przepisywane przez lekarzy (na receptę). Masowa ich produkcja rozpoczęła się ok. 50 lat później. Jogurt naturalny, kefir i maślanka w 1 gramie powinny zawierać minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium lub 100 mln bakterii Lactobacillus, aby mogły być uznane za produkt probiotyczny. Dobrej jakości jogurty i maślanki na opakowaniach powinny mieć podane, których szczepów bakterii użyto do produkcji. Wybierając produkt zwróć uwagę na skład. Składników powinno być jak najmniej. Jeśli znajdzie się w nim cukier, odstaw jogurt na półkę, bo jego działanie probiotyczne będzie zerowe. KISZONKI Bakterie kwasu mlekowego, namnażane w czasie kiszenia poprawiają trawienie i likwidują toksyny. Pod wpływem bakterii kwasu mlekowego-Lactobacillus plantarum fermentuje kapusta. Kiszona jest lepiej przyswajana i zawiera więcej witamin z grupy B oraz witaminę C. Kapusty kiszonej nie należy płukać, ponieważ powstały z niej sok zawiera witaminy, poprawia apetyt i trawienie, naturalnie dezynfekuje układ trawienny.
0 Komentarze
Odpowiedz |
A.M."W diecie liczy się konkretny człowiek, rozsądek, wiedza i odrobina humoru" Posty
Wrzesień 2020
Kategorie
Wszystkie
|